Saturday, October 3, 2015

Kenangan terindah

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria

Satu hari, aku sedang memandu dengan agak laju (biasalah naik lebuhraya, bukan. Mesti 110km/j. Ikut had laju. 😊) ke tempat kerja. Di sebelah aku adalah sahabat-baik-selamanya Cik Jaja (CJ).

Pagi yang sangat ceria, macam-macam cerita kami sembangkan seawal jam 6.45 bertolak. Sebelum jambatan, selit punya selit, tiba-tuba tersedar, aku terlajak! Argh! Sudah!

Bukannya panik, aku pandang CJ, dia pandang aku, dua-dua tergelak besar tiba-tiba. Gelak sampai berair mata sambil tangan memulas stereng Kancil 850 (transmisi manual tau!). Ayat yang keluar dari mulut aku ketika itu, 'alamak, terlepas!' (dalam nada yang amat perlahan).

Kemudian, aku siap berangan (dengan suara yang kuat dan sisa ketawa yang masih rancak) 'kalaulah waktu kerja lambat lagi, seronok juga 'pekena' kopi di Coffee Bean tu'. Ketawa CJ bertambah kuat. Kami bernasib baik hari itu jambatan tidak sesak seperti selalu. Jadi walaupun terpaksa hadapi satu pusingan U, (agak jauh juga), kami masih awal sampai ke tempat kerja.

Sampai di tempat kerja, setelah masing-masing imbas jari (tanda masuk kerja), kami terus ke meja. Sudahlah meja masing-masing bersebelahan. Setiap kali angkat kepala setelah siap tugasan, pandang muka masing-masing, ketawa kami meledak lagi!

Haha!

Apa yang lawaknya? Yelah, bertahun-tahun ulang-alik menggunakan jalan yang sama ke tempat kerja, boleh terlajak? Ini gara-gara bersembang sampai tidak ingat dunia la! Haha. Seharian hari itu, kami asyik ketawa, pantang terpandang muka masing-masing! Sampaikan naik hairan orang lain sebelah-menyebelah.

Namun, rahsia itu kami simpan dalam hati. Sampai sekarang, kalau aku rasa sedih sangat atau datang emosi negatif, aku 'korek' semula cerita ini dari memori di belakang kepala. Boleh ketawa terbahak-bahak, seorang diri!

Saat menulis ini pun, aku tersengih sendirian memandang skrin telefon. 😊. Untuk sahabat-baik-selamanya CJ, rahsia kita masih rapi sebab orang lain tak tahu cerita ini, kan? *wink* *wink*

Hehehe. (Aku hampir tidak boleh berhenti ketawa sekarang!)

Wassalam.

No comments:

Post a Comment